Blandiana

Istoric

Comuna Blandiana este exceptional de bogata in urme arheologice. Cele mai vechi urme de viata, cel mai vechi nivel de locuire de pe vatra si din hotarul comunei, poate fi atribuit fazei finale a neoliticului, adica sfarsitului culturi Tisa (mileniul III-II a. Chr.), complexului Tisa, lui apartinandu-i o vatra de foc si fragmente ceramice, descoperite pe malul stang al Muresului, in locul numit „La Brod”. Fragmente ceramice descoperite intamplator in diferite puncte ale acestui mal demonstreaza si prezenta purtatorilor culturilor Cotofeni, Wiettenberg (epoca bronzului) si Hallstatt C(prima varsta a fierului). Obiectele se pastreaza la Muzeul National la Unirii din Alba Iulia.

La nord-est de partea de jos a satului Blandiana, pe Varful Plesii, se afla o asezare apartinand culturii Cotofeni, din perioada de sfarsit a mileniului III si inceputul mileniului II inainte de Christos.

Satul Blandiana si hotarul sau au exceptionale vestigii dacice. In vatra si in hotarul satului s-au descoperit in mai multe randuri morminte si o serie de obiecte romane. Traseul drumului roman de pe valea Muresului trecea prin localitate. Acest fapt este dovedit de faimoasa harta militara romana cunoscuta printr-o copie medievala (sec.XIII), numita „ Tabula Peutingeriana”, care intr-un segment al sau mentiona si cuprindea Blandiana, langa marele oras roman Apulum.

Primul document pastrat care ne ofera informatii despre satul numit pana in 1920 Carna sau Maros Karna, iar dupa aceasta data Blandiana, este Conscriptia din 1733, realizata de episcopul blajan Inochentie Micu Clain. Conform acesteia satul Carna, integral romanesc, avea 48 familii si 3 preoti, din care doi unul neunit, adica ortodox.

Originea frumosului nume al satului Blandiana, care mult timp a purtat un alt nume mai urat, Carna, pe care oamenii sai, mai ales carturarii, au simtit nevoia sa-l inlocuiasca cu altul mai frumos, este legat de faptul ca mai ales in epoca romana, s-a practicat un intens plutaritul pe Mures, indeosebi cu sare, numele de Blandiana provine de la un numit „Portus Bland”, care se afla in aceasta zona pe malul Muresului.

Sari la conținut